Lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je maandelijkse lasten na verloop van tijd dalen. De hypotheeklasten bestaan uit een deel vaste kosten (aflossing) en een deel rente. Geurende de looptijd van de lineaire hypotheek blijft het aflossingsdeel hetzelfde. De rente die je maandelijks betaalt, neem echter elke maand weer af. Dit komt omdat je maandelijks aflost en daardoor de hypotheekschuld minder wordt. Aan het begin van de looptijd van een lineaire hypotheek heb je hogere hypotheeklasten, dan aan het einde van de looptijd.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand dus minder. Ook is er een vaste einddatum en los je gedurende de looptijd op de hypotheekschuld af. Hierdoor heb je aan het einde van de hypotheekperiode geen restschuld meer. Wanneer je snel van een hypotheekschuld af wilt komen, is deze hypotheek aan te raden.

Voordelen lineaire hypotheek

  • Maandelijks betaal je de hypotheekschuld af waardoor je geen restschuld hebt
  • Je hypotheeklasten worden per maand minder
  • Je kunt gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek
  • Totale rentelasten zijn lager dan bij een annuïteitenhypotheek

Nadelen lineaire hypotheek

  • Omdat je jaarlijkse minder hypotheekrente betaalt neemt dit fiscale voordeel ook per jaar af
  • Voor starters is deze hypotheekvorm minder aantrekkelijk omdat de maandlasten aan het begin van de looptijd hoog zijn
  • Doordat de maandlasten in het begin relatief hoog zijn ligt de maximale hypotheek lager dan bij andere hypotheekvormen
  • Doordat je aflost krijg je hoogstwaarschijnlijk te maken met de bijleenregeling wanneer je een nieuwe woning aanschaft

Een lineaire hypotheek is een veilige hypotheek. Doordat je de hypotheekschuld snel omlaag brengt, is de kans groot dat je de maandelijkse lasten kan betalen. Ook ben je ervan verzekerd dat je aan het eind van de periode geen restschuld meer hebt. Deze hypotheek is aan te raden wanneer je bijvoorbeeld weet dat je in de toekomst minder wilt werken of eerder met pensioen gaat. Je betaalt aan het begin de hogere lasten, waardoor je hier later van profiteert.

 Hoeveel kan ik maximaal lenen? Hoeveel kan ik maximaal lenen?

De meest gestelde vraag in hypotheekland is “hoeveel kan ik maximaal lenen aan hypotheek?’. Je kan tegenwoordig op internet eenvoudig een berekening laten uitvoeren, zodat je binnen enkele minuten het antwoord hebt op je vraag. Het maximaal te lenen bedrag wordt berekend aan de hand van een aantal componenten, de leennormen voor jouw hypotheek.

Lees meer
 Welke hypotheekvormen zijn er? Welke hypotheekvormen zijn er?

Je hebt hypotheken in verschillende soorten en maten. En iedere hypotheek heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Maar bij het kiezen van een hypotheek, maak je een keuze voor langere periode. Toekomstplannen hebben hier dus ook invloed op, zoals een verbouwing of gezinsuitbreiding. Het is daarom belangrijk om een overwogen hypotheekkeuze te maken.

Lees meer
 Hoe hoog is de hypotheekrente? Hoe hoog is de hypotheekrente?

Waarschijnlijk weet je al wel dat de hoogte van de hypotheekrente kan variëren. Het is daarom ook niet handig om hier een percentage te noemen, als volgende week de rente weer wijzigt. En de week erop de rente wederom wijzigt. Het is wel handig voor jou om te weten waarom de hypotheekrente hoogte kan wijzigen en welke zaken van invloed zijn hierop.

Lees meer
Het team netjes
Stormfinance Leusden
Stormfinance Leusden

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Stormfinance Zeewolde
Stormfinance Zeewolde

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Stormfinance Leeuwarden
Stormfinance Leeuwarden

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Lineaire hypotheek
Lineaire hypotheek
Lineaire hypotheek
Lineaire hypotheek
Lineaire hypotheek