Annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

Annuïteit betekent een vaste jaarlijkse som voor de betaling van rente en aflossing. Dit gebeurt dan ook bij een annuïteitenhypotheek. Je betaalt namelijk maandelijks hetzelfde bruto bedrag tijdens jouw hypotheekperiode. Dit bedrag is dan de rente en de aflossing. Aan het einde van de hypotheekperiode is de hele hypotheek afgelost.

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je aan het begin van de hypotheekperiode een groot deel aan rente en is de aflossing juist laag. Hierdoor heb je veel voordeel qua renteaftrek.

Tegen het einde van de periode is juist het renteaandeel klein en de aflossing groot. Hierdoor kan je veel minder renteaftrekken en betaal je netto dus meer. Met deze constructie heb je steeds minder fiscaal voordeel, maar je hebt wel de zekerheid dat je de hypotheek aflost. Deze zekerheid vind je ook terug bij een lineaire hypotheek, en bij een spaarhypotheek.

Voordelen annuïteiten hypotheek

  • Je bruto maandlasten blijven de hele hypotheekperiode gelijk
  • In het begin is er veel belastingvoordeel en daardoor heb je lagere netto maandlasten
  • De zekerheid dat je aan het eind van de periode jouw hypotheekschuld volledig hebt afgelost
  • Je gaat steeds minder rente betalen

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • Doordat je steeds minder rente gaat betalen is er ook minder rentevoordeel
  • Jouw netto maandlasten worden gedurende de periode steeds hoger

Laat je niet alleen leiden door bruto maandbedragen. Doordat je rentedeel per jaar daalt, is er minder renteaftrek. Jouw nettobedrag wordt daardoor maandelijks hoger.

Extra aflossen en boeterente

Wanneer je wilt, kan je altijd tussentijds op je annuïteitenhypotheek aflossen. Hierdoor worden je maandlasten weer lager en heb je meer geld te besteden aan andere uitgaven. Overleg dit wel altijd wel eerst met je hypotheekadviseur of dit voordelig voor je uitpakt. Het kan namelijk zijn dat je een boete moet betalen aan je hypotheekverstrekker. Dit komt omdat je hebt afgesproken over wat zij maandelijks van jou ontvangen. Door jouw hypotheek te verlagen, ontvangen zij weer minder rente. Stormfinance kan in jouw hypotheekvoorwaarden terugvinden wat er is afgesproken over boetevrij aflossen bij op jouw annuïteitenhypotheek.

 Hoeveel kan ik maximaal lenen? Hoeveel kan ik maximaal lenen?

De meest gestelde vraag in hypotheekland is “hoeveel kan ik maximaal lenen aan hypotheek?’. Je kan tegenwoordig op internet eenvoudig een berekening laten uitvoeren, zodat je binnen enkele minuten het antwoord hebt op je vraag. Het maximaal te lenen bedrag wordt berekend aan de hand van een aantal componenten, de leennormen voor jouw hypotheek.

Lees meer
 Welke hypotheekvormen zijn er? Welke hypotheekvormen zijn er?

Je hebt hypotheken in verschillende soorten en maten. En iedere hypotheek heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Maar bij het kiezen van een hypotheek, maak je een keuze voor langere periode. Toekomstplannen hebben hier dus ook invloed op, zoals een verbouwing of gezinsuitbreiding. Het is daarom belangrijk om een overwogen hypotheekkeuze te maken.

Lees meer
 Wat houdt NHG in? Wat houdt NHG in?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en geeft garantie op hypotheken tot € 265.000 (in 2018). Wanneer je een hypotheek met NHG leent, heb je een veilige lening. Dit komt door de garantie dat wanneer je jouw huis voor minder verkoopt dan nodig is om de hypotheek af te lossen, NHG de restschuld kwijtscheldt. Je betaalt eenmalig een premie van 1% over de totale hypotheek. Dit bedrag kan je vaak meefinancieren.

Lees meer
Het team netjes
Stormfinance Leusden
Stormfinance Leusden

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Stormfinance Zeewolde
Stormfinance Zeewolde

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Stormfinance Leeuwarden
Stormfinance Leeuwarden

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Annuïteitenhypotheek
Annuïteitenhypotheek
Annuïteitenhypotheek
Annuïteitenhypotheek
Annuïteitenhypotheek