Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je gedurende de looptijd niets in op de hypotheekschuld. Dit betekent dat de maandlasten alleen bestaan uit de hypotheekrente, waardoor je lagere maandlasten krijgt, dan bij andere hypotheekvormen.

Hoe werkt een aflossingsvrije hypotheek?

Je betaalt dus alleen de hypotheekrente wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Nadeel is dat je geen kapitaal opbouwt gedurende de looptijd van deze hypotheek. Je houdt van begin tot einde dus dezelfde hypotheekschuld. Wanneer de hypotheekperiode afloopt, los je de aflossingsvrije hypotheek af met de verkoop van je woning, of met spaargeld.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • Omdat je alleen maar de rente betaalt, heb je lage maandelijkse kosten
  • De maandlasten zijn elke maand hetzelfde, je weet dus waar je aan toe bent
  • Je maakt helemaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek
  • Simpel te combineren met andere hypotheekvormen

Nadelen van een aflossingsvrije hypotheek

  • Slechts maximaal 50% van de marktwaarde van de woning mag aflossingsvrij zijn
  • Er is geen hypotheekrenteaftrek wanneer je deze hypotheek op of na 1 januari 2013 hebt afgesloten
  • Je bouwt geen vermogen op gedurende de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek, waardoor de kans op restschuld groter is
  • Een overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht, waardoor de kosten voor je hypotheek stijgen

Is een aflossingsvrije hypotheek nog wel mogelijk?

Afhankelijk van wanneer je de aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, is hypotheekrenteaftrek bij deze hypotheekvorm nog mogelijk. Heb je voor 1 januari 2013 de hypotheek afgesloten? Dan mag je nog de rente aftrekken, er is voor jou niks verandert. Wanneer je op of na 1 januari 2013 deze hypotheek hebt afgesloten, geldt de renteaftrek niet meer. Hypotheekrenteaftrek is dan alleen nog mogelijk bij een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek. Denk je erover na om je aflossingsvrije hypotheek over te sluiten? Ook hier geldt dat als de hypotheek voor 1 januari 2013 is afgesloten, de rente aftrekbaar is.

 Hoeveel kan ik maximaal lenen? Hoeveel kan ik maximaal lenen?

De meest gestelde vraag in hypotheekland is “hoeveel kan ik maximaal lenen aan hypotheek?’. Je kan tegenwoordig op internet eenvoudig een berekening laten uitvoeren, zodat je binnen enkele minuten het antwoord hebt op je vraag. Het maximaal te lenen bedrag wordt berekend aan de hand van een aantal componenten, de leennormen voor jouw hypotheek.

Lees meer
 Hoe hoog is de hypotheekrente? Hoe hoog is de hypotheekrente?

Waarschijnlijk weet je al wel dat de hoogte van de hypotheekrente kan variëren. Het is daarom ook niet handig om hier een percentage te noemen, als volgende week de rente weer wijzigt. En de week erop de rente wederom wijzigt. Het is wel handig voor jou om te weten waarom de hypotheekrente hoogte kan wijzigen en welke zaken van invloed zijn hierop.

Lees meer
 Wat houdt NHG in? Wat houdt NHG in?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en geeft garantie op hypotheken tot € 265.000 (in 2018). Wanneer je een hypotheek met NHG leent, heb je een veilige lening. Dit komt door de garantie dat wanneer je jouw huis voor minder verkoopt dan nodig is om de hypotheek af te lossen, NHG de restschuld kwijtscheldt. Je betaalt eenmalig een premie van 1% over de totale hypotheek. Dit bedrag kan je vaak meefinancieren.

Lees meer
Het team netjes
Stormfinance Leusden
Stormfinance Leusden

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Stormfinance Zeewolde
Stormfinance Zeewolde

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Stormfinance Leeuwarden
Stormfinance Leeuwarden

033 - 432 1784
info@stormfinance.nl

Aflossingsvrije hypotheek
Aflossingsvrije hypotheek
Aflossingsvrije hypotheek
Aflossingsvrije hypotheek
Aflossingsvrije hypotheek